link link link link link link link link link link link link link link link link link link link link link link link link link link link link link


Gemeentewerf Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein heeft Topos Architecten opdracht gegeven om een nieuw complex voor de gemeentewerf te ontwerpen. De locatie aan het Merwedekanaal zal tevens dienst doen als huisvesting en opslagloods voor de roeivereniging De Doorslag. Studio Breuer werkt mee aan dit project en ontwerpt het interieur voor de Gemeentewerf.

De bijzondere locatie en de verschillende functies van het gebouw zijn een belangrijke inspiratie geweest voor het ontwerp. Het gebouw is gericht op het water en bestaat uit een gemetselde onderbouw met een transparante verdieping en een dak met forse overstekken. Op de verdieping bevinden zich de kantoren en kantine met een semi-overdekt dakterras met uitzicht over het water. Naast het gebruik als terras kan dit tijdens roeiwedstrijden dienst doen als tribune. Op de begane grond bevindt zich de receptie met vergaderruimte en de kleedruimtes met sanitaire voorzieningen voor het personeel van de buitendienst.

Middels het gebruik van vakwerkliggers met gelamineerde houten liggers is het mogelijk om de verdieping kolomvrij te maken en vrij uitzicht te hebben over het kanaal. Het interieur is geschikt voor ‘Het Nieuwe werken’ en zodanig ontworpen dat het uitzicht behouden blijft. De overleg-, concentratie- en vergaderruimtes zijn in het midden van de ruimte gesitueerd waardoor aan de zijkanten gebieden ontstaan voor de diverse soorten werkplekken en informele overlegplekken. Door het gebruikt van lichte constructies en glas blijft het gebouw transparant. Een synergie tussen exterieur en interieur.

 

Info

Gemeentewerf Nieuwegein

opdrachtgever: Topos architecten
locatie: Utrechthaven / Merwedekanaal Nieuwegein
uitvoering: 2013 - 2015
omvang: ca. 2.450 m²
status: in uitvoering

werkzaamheden studio BREUER

  • ontwerp interieur
  • technische uitwerking© 2015 studio BREUER | Laatste update: 11.12.13